Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Покровсько-Багачанська громада» (код ЄДРПОУ: 40130430) було ліквідовано

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Покровсько-Багачанська громада
припинила діяльність

Служба зайнятості особам з обмеженими можливостями

Дата: 22.11.2019 13:14
Кількість переглядів: 153

Служба зайнятості особам з обмеженими можливостями

В Україні, як і в усьому світі, проблема інтеграції інвалідів у суспільство є однією з найактуальніших соціальних проблем. Найбільш гідним способом забезпечення соціальної рівності цієї категорії громадян є надання можливості самореалізації та досягнення ними економічної незалежності. Тому соціальна реабілітація людей з обмеженими можливостями має за мету, перш за все, забезпечення зайнятості цієї категорії громадян.

Відповідно до статті 43 Закону України ,,Про зайнятість населення” статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи. Інвалід, який не досяг встановленого ст.26 Закону України ,,Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності, при реєстрації в центрі зайнятості подає копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією та у разі наявності пред’являє індивідуальну програму реабілітацію.

Згідно з законодавством інвалід може працевлаштуватись в якості найманого працівника та займатись індивідуальною трудовою діяльністю.

Вибір послуг, які надає служба зайнятості особам з інвалідністю, у кожному конкретному випадку залежить від мети звернення громадянина до центру зайнятості (отримання інформації щодо працевлаштування на спеціальні робочі місця, отримання навичок для самостійного пошуку роботи, допомоги у започаткуванні власної справи, у виборі підходящої професії тощо) та його бажання отримати ту або іншу послугу.

У центрі зайнятості особи з інвалідністю можуть самостійно чи за допомогою спеціаліста підібрати роботу, отримати послуги з профорієнтації та профнавчання, ознайомитися із вакансіями для інвалідів, оволодіти технікою пошуку роботи, обрати професію (з урахуванням медичних показань, програми реабілітації, особистих нахилів та здібностей).

Оскільки для інвалідів сфера професійного вибору обмежена, вони більше, ніж здорові громадяни, потребують підтримки в пошуку роботи та професійної орієнтації. Професійна орієнтація сприяє особам з обмеженими можливостями у виборі, або зміні професії, виду трудової діяльності відповідно до стану здоров’я, нахилів, здібностей, освітнього рівня, інтересів, бажань. При вдалому виборі професії, спеціальності людина зможе реалізувати себе в праці, розвинути власний творчий потенціал, підвищити професійно-кваліфікаційний рівень. Службою зайнятості розроблена та впроваджена «Комплексна програма семінарів-тренінгів для безробітних громадян щодо підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці та мотивації до легальної зайнятості», учасниками якої стали особи з інвалідністю, що перебувають на обліку в Чигиринському районному центрі зайнятості. 

Для осіб з інвалідністю мати роботу – це можливість підвищити соціальний статус, свою значимість, поліпшити добробут.

Більш детальну інформацію про поради адаптації дізнайтеся за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/publikaciya/porady-dlya-adaptaciyi


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua